Tapahtumatoimialan edunvalvontaorganisaatioiden ja yritysten edustajat ovat kokoustaneet tiiviisti nyt, kun uusi, korotettu 14 prosentin arvonlisäverokanta musiikki-, urheilu-, kulttuuri- jne. tapahtumille on astunut voimaan. Keskustelussa on ollut mukana suuria tapahtumajärjestäjiä, lipunmyyntiyrityksiä, musiikkialan järjestöjä (mm. LiveFIN, Suomen Ohjelmatoimistot ja Agentit ja Suomen Kulttuuri- ja tapahtumatalot), juridisia osaajia ja venueiden edustajia.
Verohallinto antoi joulukuussa uusia ohjeita (https://www.vero.fi/…/arvonlis%C3%A4verokantoihin…/) arvonlisäveron korotuksen aiheuttamaan tilanteeseen.
Ohjeen periaate on, että pääsylippujen arvonlisäverokanta ja arvonlisäveron tilitysvelvollisuus verottajalle määräytyy sen mukaan, milloin ennakkomaksu on kertynyt myyjälle. Viranomainen on alv-korotuksen muutosvaiheen osalta ohjeistanut, että myös lipunmyyntiyritykselle tulleet lippurahat katsotaan kertyneeksi myyjälle: “Kun asiakas maksaa lipun ennakkomaksuna joulukuussa 2024, eikä siihen sovelleta erityisiä järjestelyjä (kuten sulkutiliä tms.), voidaan yleensä katsoa, että välittäjä vastaanottaa maksun tapahtumanjärjestäjän puolesta”. Tällöin verokanta on 10 %, mutta noista lipuista myös arvonlisävero on ilmoitettava ja tilitys tehtävä nyt alkuvuodesta eli joulukuun tilityksen yhteydessä viimeistään 12.2.2025. Jäsenorganisaatiomme ovat hakeneet tilanteeseen neuvoa tilitoimistoiltaan, mutta kentältä tulleiden viestien perusteella tilitoimistoista saaduissa ohjeistuksissa on paljon vaihtelevuutta, koska tilanne on poikkeuksellinen.
Arvonlisäverovelvollisuutensa suorittaakseen jotkut tapahtumajärjestäjät ja ohjelmatoimistot ovat pyytäneet lipunmyyntiyrityksiltä ja venuekumppaneiltaan lipunmyyntirahoja vähintään siltä osin, että alvit saadaan maksettua. Tilanne ei ole kaikkien toimijoiden osalta tasapuolinen vaan neuvotteluasemaltaan vahvemmat ja vakavaraisemmat toimijat ovat tässä ylimenokauden tilanteessa paremmassa asemassa.
Tapahtumateollisuus ry:n ja jäsenyhdistystemme LiveFINin ja Suomen Ohjelmatoimistot ja Agentit ry:n sekä Suomen kulttuuri- ja tapahtumatalot ry:n yhteisenä toiveena on, että yritykset olisivat tässä tilanteessa valmiita ja halukkaita etsimään yhteisesti ratkaisuja. Tilanne aiheuttaa ylimääräisiä liiketaloudellisia riskejä lukuisille yrityksille arvoketjun eri kohdissa. On koko toimialan ja myös lipun ostaneiden asiakkaiden etu, ettei toimijoille lähtökohtaisesti muodostuisi kohtuuttomia riskejä tässä ylimenokaudesta.
Jotta tapahtumajärjestäjät voivat ilmoittaa Verohallinnolle myyntinsä, nämä tarvitsevat itselleen riittävät, oikeelliset ja ajantasaiset tiedot arvonlisäverojen tilittämiseksi. Tämä aiheuttaa ylimääräistä työtä monelle toimijalle. Tilanne ei ole kuitenkaan järjestäjien aiheuttama eikä näiden vika, vaan johtuu poliittisesta päätöksestä korottaa arvonlisäveroa. Siksi toivomme esimerkiksi lipunmyyntiraporttien laatimisen osalta vastaantuloa, vaikka siitä ylimääräistä työtä aiheutuukin. Vähimmillään hyvistä raporteista käy ilmi arvonlisäveroerittely, myynnit ja myynnin kappalemäärät sekä myynteihin liittyvät kulut.
On huomionarvoista, että mikäli tapahtumajärjestäjät eivät pysty saamaan rahaa alv-tilityksiin, voi viranomainen tulkita, että rahoihin sovelletaan ohjeessa mainittuja erityisiä järjestelyitä (kuten sulkutiliä). Tällöin on merkittävä riski, että myynneistä pitää maksaa 14 % arvonlisäveroa, eli neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin asiakkailta on peritty.
Hyvillä keskusteluyhteyksillä, joustavuudella ja sopimishalukkuudella voittaa paljon. Vaikka tilanne voi ymmärrettävästi kärjistää alan yritysten keskinäisiä näkemyseroja, on toimialan kehittymisen kannalta tärkeää, että alan toimijat uskaltavat ja haluavat tehdä jatkossakin toistensa kanssa yhteistyötä.
Kunkin toimijan tilanne on yksilöllinen ja yksityiskohdat ovat merkitseviä, mutta kannustamme myös hyvien käytäntöjen levittämiseen. Tällöin toivottavasti alamme yritysten keskinäinen sopiminen olisi mahdollisimman oikeudenmukaista, eikä tämä alkuvuoden ylimenokausi aiheuttaisi maksuhäiriöitä tai jopa konkursseja.
Tapahtumateollisuus ry järjestää jäsenilleen tästä infon viikon päästä perjantaina 24.1. klo 8.30-9.15, jossa käymme tilannetta ja siihen liittyviä näkökulmia yhteisesti läpi.