SOA historiaa

Ohjelmatoimistojen ja agenttien etujärjestön historia juontaa 1960 -luvulle, jolloin alan suuret ja myöhemmin legendoiksikin nimetyt mahtitoimistot perustivat yhdistyksen ajamaan yhteisiä asioita. Maailma oli silloin hyvin erilainen, lähes kaikissa ravintoloissa oli orkesterit, tanssipaikkoja moninkertainen määrä ja myös tuontimuusikkojen määrä suuri. Kun työntekijäpuolikin järjestäytyi ja meno oli aika railakasta, jäi siitä varmasti monia tarinoita kerrottavaksi.

Pari vuosikymmentä myöhemmin alkoi vaihe, jossa genre meni järkeä edellä. Toimiala hajosi kahdeksi liitoksi, joista toinen oli Suomen Rocktoimistojen liitto ja toinen Ohjelmatoimistojen liitto. Enemmän tai vähemmän harmonista rinnakkaiseloa kesti vuoteen 2009, jolloin liitot yhdistyivät Suomen Ohjelmatoimistot ja Agentit r.y:ksi (SOA). Liitot ovat yhdessä ja erikseen julkaisseet useita ohjelmaostajan oppaita, joista viimeisin vuonna 2010. Sen jälkeen tehtiin päätös siitä, että toimistojen ja agenttien kontaktitiedot siirretään verkkoon, osoitteeseen: www.ohjelmatoimistot.fi

SOA ja sitä edeltävät liitot ovat vaikuttaneet merkittävästi alan toimintaedellytyksiin, mm. aikoinaan voimassa olleen huviveron poistamiseen, alan arvonlisäverottomuuteen, muusikoiden ja artistien yrittämisen vapauteen, lainsäädäntöön, verotuskäy-täntöön, työehtosopimuksiin, yleisiin sopimusehtoihin ja lukuisiin muihin asioihin.

SOA ei kuitenkaan ole virallinen työnantajaliitto, vaan sillä statuksella on Elinkeinoelämän Keskusliittoon kuuluva Henkilöstöpalveluyritysten liitto.

Tämä historia on erittäin lyhyt versio ja täydennämme sitä lisätiedoilla, tarinoilla, nimillä ja kuvilla vuoden 2012 aikana.

Yhteystiedot

SUOMEN OHJELMATOIMISTOT JA AGENTIT RY

PUHEENJOHTAJA
Johanna Sauramäki (Saura Ohjelmapalvelu Oy)
[email protected]
050 548 1793

VARAPUHEENJOHTAJA
Rowan Rafferty ( Nem Agency)
[email protected]
050 585 7300

LIITON SÄHKÖPOSTI
[email protected]